Alles over uitvaarten in Utrecht

As bewaren in Utrecht

In de meeste gevallen kiezen families ervoor om de as van hun dierbare te bewaren. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden en objecten waarin de as kan worden bewaard. De meest bekende is een urn, maar de as kan ook worden bewaard in bijvoorbeeld een assieraad, een speciaal kunstwerk in de kamer of tuin of een glasobject. De keuze is heel uitgebreid en in Utrecht alleen al zijn tientallen mensen die speciale asbestemmingen aanbieden. Bij het kiezen van een geschikt object en of locatie is het verstandig om ook goed rekening te houden met de kosten.

De meeste mensen die er voor kiezen om de as te bewaren doen de as in een speciaal daarvoor ontwikkelde asbestemming. Denk aan een urn, assieraad, in een glasobject en soms kiezen mensen er zelfs voor om de as mee te tatoeëren op het lichaam.

Het aanbod van asbestemmingen is enorm groot. Om u een indruk te geven van de verschillende mogelijkheden hebben we hieronder een aantal soorten beschreven.

Urnen

De meest gebruikte asbestemming is de urn. Urnen kunt u kopen in heel diverse vormen, maten en kleuren. Het is mogelijk om een urn te kopen die plaats biedt voor de as van twee overledenen, dit worden ook wel duo urnen genoemd. Ook is het mogelijk om een grote urn te kopen met daarbij een aantal miniurnen die er precies uit zien als de grote. Op deze manier is het mogelijk om de as centraal te bewaren, maar om tegelijkertijd verschillende nabestaanden de beschiking te geven over een klein deel van de as. Op die manier hebben meerdere nabestaanden hun eigen aandenken aan de overledene. Voor overleden kinderen zijn speciale kinderurnen te verkrijgen. Dit zijn kleinere urnen in bijvoorbeeld de vorm van een dier of met juist heel kindvriendelijke kleuren.

Het mooiste aanbod van urnen kunt u bekijken op www.urnenwinkel.nl. Hier ziet u een uitgebreide collectie urnen in alle soorten, vormen en maten. De urnen zijn op Urnenwinkel te verkrijgen in verschillende prijscategorien. Ook voor mensen met een klein budget van minder dan honderd euro vinden op Urnenwinkel een passende urn.

Assieraden in Utrecht

Er zijn in Utrecht juweliers die verschillende prachtige assieraden aanbieden. Denk dan bijvoorbeeld aan een horloge, ring, armband, oorbel of ketting waar een beetje as in wordt verwerkt. Op die manier kunnen nabestaanden de as van hun dierbare altijd dichtbij zich dragen. Voor de buitenwereld lijkt het alleen een mooi sieraad zodat het dragen er van niet altijd direct vragen op roept bij andere mensen. De as zit meestal in een ruimte die wordt afgesloten met een schroefje. Op die manier is het mogelijk om de as later nog eens over te laten zetten in een ander sieraad.

As in een kunstwerk

Er zijn meerder kunstenaars in Utrecht die as van overledenen kunnen verwerken in een een speciaal kunstwerk. Deze kunstenaars maken in overleg met de nabestaanden een uniek en persoonlijk kunstwerk met daarin de as van de overledene. Dat maakt dat de overledene een hele bijzondere asbestemming krijgt. De familie kan het kunstwerk thuis bewerken. Sommige families plaatsen dit soort kunstwerken thuis in de tuin. Dat kan natuurlijk heel mooi zijn, maar als men dat doet is het wel heel belangrijk dat het kunstwerk zo wordt vastgezet dat het niet eenvoudig gestolen kan worden. Men moet er namelijk rekening mee houden dat dieven vaak nietsontziend zijn. Als ze ergens geld aan denken te kunnen verdienen dan zullen ze het niet nalaten om een monument met daarin de as van een overledene te stelen. Voor de nabestaanden is het natuurlijk vreselijk als de as van hun dierbare op die manier wordt gestolen.

As bijzetten bij crematorium of begraafplaats in Utrecht

De as van een overledene kan ook worden bijgezet bij crematorium Daelwijck of crematorium Noorderveld. Hier zijn speciale urnenmuren (deze noemt men ook wel columbarium) aanwezig waar de urn kan worden bijgezet. De ruimte is te huur voor een bepaalde periode waarvoor de familie moet betalen. De huur van de ruimte kan altijd worden verlend. Als men de ruimte niet meer wil huren dan kan de familie de urn weer meenemen en een andere bestemming kiezen voor de as.

Het is ook mogelijk om de as van een overledene te begraven in een speciaal urnengraf. Sommige mensen vinden het een beetje dubbel op om een overledene eerst te cremeren om hem/haar vervolgens ook nog te begraven. Maar het is voor veel families toch juist een mogelijkheid om toch een plek te creëren waar men de overledene kan gedenken. Voor informatie over de mogelijkheden en tarieven kunt u contact opnemen met de begraafplaats van uw keuze. Voor contactinformatie van de algemene begraafplaatsen in Utrecht kunt u kijken in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Utrecht.

Overlijden in Utrecht melden?
Bel nu direct: 06 4897 4500